torsdag 31 januari 2013

diskussions frågor


Finns det en risk att dialekterna kommer att försvinna helt?

Ja, jag tror att dialekterna kommer att försvinna förr eller senare för att ungdomarna pratar mer och mer likt varandra. Folk flyttar utomlands och när dom återvänder har dom flesta tappat mycket av sin dialekt. Sen påverkar invandrare mycket tror jag för att de flesta pratar inte ren svenska och dom ungdomarna som har ett umgänge med mycket invandrare pratar oftast nästan likadant.

Tycker du att språket i Ullaredsområdet skiljer sig från språket i de närmaste grannstäderna? Hur i så fall?

Både och för det beror på vart ifrån ullared man kommer, men om man bor mitt i Ullared så är det knappt någon skillnad ifrån tex. Falkenberg. Men om man bor lite utanför på landet så pratar dom oftast med mycket mer dialekt och fula ord.

Är det fint med dialekter eller bör man träna bort dem?

Ja, jag tycker att dialekter kan vara fint fast det beror på , vissa dialekter är väldigt otydliga i språket så man hör nästan inte vad dom säger. men jag tycker absolut inte att man ska behöva träna bort en dialekt den visar bara vart man kommer ifrån.

Tycker ni att det finns dialekter som har högre status än andra, alltså betraktas som finare? Vilka i så fall?

Ja,  Stockholmska och göteborgska  för det är så mycket folk som pratar dom dialekterna å sen är det stora städer som har mer makt än tex. lilla ullared.

I stort sett all forskning om dialekter visar att dialekt i högre grad pratas av äldre än av yngre, i högre grad av män och pojkar än av kvinnor och flickor, och i högre grad på landsbygden än i städerna. Stämmer det tycker du?

Ja, det stämmer bara i våran klass hör man en jätte skillnad på killarna och tjejerna och vilka som bor mer ute på landet än andra. Jag tror det beror mycket på vilket umgänge man har, för om man umgås mer med dom i stan än dom på landet så är det en stor skillnad.